TEPAT viesojas Somijā

Viesojāmies Somijā no 23. augusta līdz 25.augustam.

Pirmā diena

Pati Piia un viņas meita Jenni mūs laipni sagaida lidostā. Pēcāk dodamies uz viņu mājām, kur mūs sagada kārtīgas pusdienas. Tūre pa māju un mazo, iekopto dārzu. No dārza labumiem top arī daži saimnieces produkti. Piia arī izrāda izaugušos čili piparus, kuru sēklas iegādājās Latvijā, kad bija ciemos pie mums. Iztstaigājam tuvējās pilsētas parku un pēcāk dodamies uz vietējo Akvāriju (Jūras muzeju).

Beidzot arī Piia ir iemesls to apmekēt, esot gadiem prātojusi, ka vajadzētu.

Vakariņās vietējo zvejnieku zivis un pēcāk jau miers.

Otrā diena

Dodamies uz saimnieces darba vietu, kur top "Piian Herkut" labumi. Pie ieejas stāv velosipēds ar vairāku tur strādājošo mājražotāju reklāmām, ko ikviens var izmantot tuvākiem izbracieniem pie klientiem, pa ciematu vai uz tirdziņiem.

Liela, veca fabrika, kura iepriekšējo funkciju vairs nepilda, tagad tiek izīrēta vairākiem uzņēmējiem.

Saimnieces darba vieta ir ierīkota vecās fabrikas bijušajā virtuvē. Liela daļa no virtuves iekārtām ir atstāta uz vietas, un to Piia ir varējusi pārpirkt par ievērojami labāku cenu. Pirmais iespaids ir spēcīgs. Šķiet esam nonākuši vīzijā par to kā “Tepat” Z/S "Bētras" ražošanas cehs varētu izskatīties pēc pāris gadiem. Kādu stundu izprašņājam ko katra tehnika vai rīks dara un kā to izmantot. Piia aicina arī kopīgi uztaisīt marmelādi. To arī darām. Process pāris stundām. Pierakstām receptes un iesaistāmies gatavošanā un sarunās.

Blakus telpā ir noliktava un gatavie produkti. Pārsteidz, ka Piia prasmes mājražošanā neaprobežojas tikai ar marmelādi. Viņa ražo arī dažādus ogu pulverus, ievārījums, sīrupus, lūpu balzāmus, auskarus un citas rotras. 

Iemācāmies pāris trikus kā labāk, ātrāk paveikt dažus darbus, bet tas lai paliek pie mums.

Marmelāde ir gandrīz gatava, bet to vēl jāatdzesē.

Pietiek laika, lai aizietu uz vietējo pilsētu ieēst kafējnīcā, kur Piia ēd ikdienā. Netālu no kafējnīcas vietējais mājražotāju veikals. Dažādi rokdarbi, citi sīkumi un Piian Herkut produkcija.

Pabeidzam taisīt marmelādi un dodamies izbraucienā pa vietējo līci ar Piia laivu.

Vakariņas un tradicionālā sauna.

Trešā diena.

Diena, kad dodamies uz lidostu.

Līdz lidmašīnai vēl ir pāris stundas, tāpēc mums vēl ir iespēja apmeklēt kādas pilsētas tirdziņu, kurā pirmo reizi startē arī Piia. To arī darām. Sapērkam vietējo lakricu un pāris suvenīrus.

Tas arī viss. Tagad atliekt gūtās zināšanas likt lietā.

 

Apmaiņas programmas dalībnieki:

Viesturs Berķis, Maija Berķe, Piia Viljasuo

 

Pieredzes apmaiņa notiek starptautiska LEADER sadarbības projekta “Par ilgtspējīgu uzņēmējdarbību laukos” ietvaros.